Mod

Felhő megoldások

Mod nyári tábor 2016

Hírek

Biztonságtechnika

Drónok, a jelenkor sikertörténetei

Lassan a mindennapi életünk szerves részét képezik az egyre nagyobb popularitásnak örvendő pilóta nélküli repülők.  A drón technológia, ahogy maga az internet is katonai fejlesztésként indult, majd az idő teltével átszivárgott a civil szférába bebizonyítva, hogy sokkal többre hívtatott, mint azt előre remélték. A szélesebb körű felhasználásuk a 2000-es évek második felében (2006-2010-ben) kezdett kiteljesedni, amikor már akár szórakozási célokra is megvásárolhatóvá váltak. Nem beszélve arról, hogy az elmúlt évek során számtalan felhasználási területen megmutatták elengedhetetlenségüket és azt, hogy mennyire egyszerűbb az élet a technológia alkalmazásával.

 
Ahogy azt egyre több szaklapban is olvashatjuk és személyesen is egyre többen közülünk már megtapasztalták, hogy igen elérkeztünk arra a pontra, amikor a drónok beszivárogtak a mezőgazdaságtól, az építőiparon át az ipari életbe. IDŐ, PÉNZ és ENERGIA megtakarítása mellett végzik el azokat a feladatokat, amiket az elterjedésük előtt igencsak nehézségek árán vagy egyáltalán nem tudtak megvalósítani. De hogy hol is tart és van-e még hová kiteljesednie a technológiának arra egyöntető a válasz. A felhasználási lehetőségek számának bővülése folyamatosan növekszik.

Itt van például az Alzagro magyar start up cég, akik a mezőgazdaságot kívánják megreformálni a drónjaikkal. Céljuk, hogy az általuk tervezett drón emberi beavatkozás nélkül képes legyen mintát venni a gabonából. A végső koncepció szerint a felhasználó egy kezelőfelületen meghatározza a mintavétel útvonalát, tíz másodperc alatt vesz egy részmintát, majd a vett mintát egy infravörös elemzőegységgel a beltartalmi értékre elemzi. Így a gabona minősége már a helyszínen meghatározható lesz. A start up cég által megálmodott mintavételi folyamat 5-ször gyorsabb és sokkal megbízhatóbb lesz az eddigi megvalósításnál. 
 
 Egy a már megvalósított történetekből


Az E.ON már több mint két éve használ drónokat az elektromos vezetékhálózat ellenőrzésére. A kötelező átvizsgálásokat, ellenőrzéseket a drónok alkalmazása előtt földi és helikopteres bejárásokkal végezték el, ami igencsak időigényes és a jelen megoldás költségének a többszörösébe került. Most egy hőkamera és egy 30-szoros optikai zoomos kamera alkalmazásával könnyedén beazonosítják a hibákat, szakadásokat, elhasznált hálózati elemeket. Az erre felkészítettszakembereknek nem maradt más dolguk, mint a „földre hozott” felvételeket elemezni és döntéseket hozni. 

Nem ér itt véget az E.ON története, hisz a rendszert folyamatosan fejlesztik, „tanítják”, hogy képes legyen automatikusan azonosítani a hálózati hibákat, szakadásokat. A rendszer már munka közben mérlegeli és tudja, az új adatokból pedig folyamatosan újratanulja, hogy mely helyzeteket kell rögzítenie, esetleg továbbítania. A technológia bevezetésével mondani sem kell, hogy jelentősen csökkent a vállalkozás kiadása, amit eddig a vezetékek átvizsgálására költött.

 
Még számos sikertörténetről lehetne beszámolni, hisz egyre több vállalkozás hódol be a technológia nyújtotta lehetőségek előtt és választja a hatékony és a hosszú távú alacsony költségű megoldásokat. Már nincs szükség több bizonyítékra, a drónok használata igen is leegyszerűsíti munkafolyamatainkat, időt, energiát és pénzt spórolva a vállalkozásainknak. 

Kapcsolat

Kapcsolatfelvételhez kérjük olvassa el a honlapunk adatvédelmi nyilatkozatát. Az alábbi űrlap kitöltésével és az adatkezeléshez történő hozzájárulás elfogadásával Ön nyilatkozik, hogy az adatvédelmi nyilatkozatunknak megfelelően kezelhetjük az Ön itt közölt személyes adatait.


 *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Hozzájárulok adataim kezeléséhez * 
Név:  
E-mail:  
Tárgy:  
Üzenet:  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: