Mod

Hírek

Híreinkkel szeretnénk, ha közelebbről is megismernének minket. Megjelenéseinkkel, cselekedeteinkkel mondjuk el, hogy mit jelent a régiő felelős és megbízható vállalkozásának lenni.

Nikinek kinyílik a világ: különleges eszközt kaphat a lebénult csornai lány

Fél éve él mozdulatlanul, hallgatja a monitor és a lélegeztetőgép zúgását az a huszonéves lány, aki nyár elején önhibáján kívül szenvedett balesetet.
Niki egy olyan készüléket kaphat hamarosan, amely segít neki abban, hogy a szemével gépeljen a számítógépen.
"Szia": ezt írta le először a szemével Niki, aztán még azt, hogy „szeretlek". Anyukája volt a címzett, aki mint mindig, most is ott állt az intenzív osztályos ágy mellett. Fél év telt el azóta, hogy a huszonkét éves lány balesetet szenvedett Gyulafirátótnál. A település neve miatt talán sokaknak máris beugrott, mi történt, de fel kell idézni a szörnyűséget. Az eszközzel szemmel irányítható a számítógép, billentyűzet nélkül lehet gépelni, ugyanis a szerkezet reagál a pupillamozgásra.

Május 29-én, a 82-esen öt motorosból álló konvoj haladt a Balaton felé, egy kocsisor jött velük szemben. A tíz autó egyike, egy Audi váratlanul a másik sávba vágódott – vélhetően előzésbe kezdett –, majd nekiütközött két motorosnak. Egy asszony a helyszínen meghalt, a fiatal lányt válságos állapotban szállították a győri Petz-kórházba. Nyakcsigolyatörés miatt lélegeztetőgépen, gyakorlatilag mozdulatlanul fekszik Niki, aki minden reménykeltő izommozgásért azóta is megküzd. Szülei, családja szeretete, az intenzívesek biztató szavai azok, amelyek segítenek kikapaszkodni a hullámvölgyekből. Mégis nehéz ez a küzdelem, elképzelni sem tudjuk, mennyire.
 
A világ nyílhat most ki újra számára, egyelőre digitálisan.


A Kapcsolat-AT Kft. és a Mod Számítástechnikai Kft. egy olyan svéd fejlesztést bocsát előbb tesztelésre, majd remélhetőleg kedvezményes áron a lány rendelkezésére, amely az ilyen betegek kommunikációját segíti. A lényeget írjuk csak le: általa szemmel irányítható a számítógép, billentyűzet nélkül lehet gépelni, ugyanis a szerkezet reagál a pupillamozgásra. Ahogy a cikk legelején írtuk, akár üzenni, beszélni is lehet így, a beírt szöveget ugyanis a gép beolvassa. Legalább ennyire fontos, hogy az interneten is szabadon böngészhet mostantól Niki, amely számunkra természetes kiváltság, neki fél éve sajnos nem az. A tragikus baleset ügyében eljárás indult, de ez a lány olyan harcot vív a sorssal és a testével, amire nincsenek szavak. Csak ha egyszer a gép leolvassa Niki szeméből.

Kapcsolat

Kapcsolatfelvételhez kérjük olvassa el a honlapunk adatvédelmi nyilatkozatát. Az alábbi űrlap kitöltésével és az adatkezeléshez történő hozzájárulás elfogadásával Ön nyilatkozik, hogy az adatvédelmi nyilatkozatunknak megfelelően kezelhetjük az Ön itt közölt személyes adatait.


 *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!Hozzájárulok adataim kezeléséhez * 
Név:  
E-mail:  
Tárgy:  
Üzenet:  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: